Tupakkalaki tiukentuu

15.8.2016

Uusi tupakkalaki tuli voimaan 15.8.2016, mutta siinä on useita siirtymäaikaa koskevia säännöksiä. Esimerkiksi parvekkeella tupakointia koskevaa sääntelyä sovelletaan vasta vuoden 2017 alusta lukien.

Lain tavoitteita ovat muun muassa nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäiseminen sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Lailla pyritään varmistamaan, ettei kukaan joudu altistumaan tupakansavulle vastoin tahtoaan.

Terveysvaroitukset

Tupakan vähittäismyyntipakkauksiin lisätään kuvalliset terveysvaroitukset. Tupakkapakkausten teksti- ja kuvavaroitusten on peitettävä askin etu- ja takapinnasta vähintään 65 prosenttia. Uuden lain mukaan myös sähkösavukkeissa tulee olla terveysvaroitukset.

Makukielto

Savukkeiden tunnusomaiset maut ja tuoksut, kuten mentoli ja vanilja, kielletään. Savukkeissa ja kääretupakassa ei saa enää käyttää lisä- tai makuaineita sellaisina määrinä, että ne antavat tuotteelle muun kuin tupakan tuoksun tai maun. Mentoli kielletään siirtymäajan jälkeen vuonna 2020.

Myös höyrystettäväksi tarkoitetuissa nesteissä kielletään tunnusomaisten makujen ja tuoksujen sekä tiettyjen lisäaineiden, kuten vitamiinien ja piristeiden käyttö.

Sähkötupakka

Sähkötupakka rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin, joten sähkösavukkeisiin aletaan soveltaa samoja säädöksiä kuin muihinkin tupakkatuotteisiin. Esimerkiksi sähkötupakan myynti on luvanvaraista, ja sekä ostajan että myyjän on oltava täysi-ikäisiä. Sähkötupakkatuotteita ei saa markkinoida, eikä niitä saa pitää esillä vähittäismyyntipisteissä. Sähkötupakan käyttö on jatkossa kielletty samoissa paikoissa kuin tupakointikin.

Tuontirajoitukset
Suomessa asuvan henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda Suomeen ETA-maiden ulkopuolelta tupakkatuotteita tai sähkösavukkeiden nikotiininesteitä. Säädös ei koske lentoliikennettä. Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti on jatkossa kiellettyä.

Autotupakointi

Tupakointi on kiellettyä kulkuneuvojen sisätiloissa, mikäli ne ovat yleisön, työntekijöiden tai asiakkaiden käytössä. Autotupakointi on kiellettyä myös yksityiskäytössä olevassa kulkuneuvossa silloin, kun siellä oleskelee alle 15-vuotias lapsi. Tupakointikielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa.

Asuntoyhteisöt

Nykyisen tupakkalain mukaan tupakointi on ollut kiellettyä asuntoyhteisön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Lisäksi asuntoyhteisö on voinut kieltää tupakoinnin hallitsemissaan yhteisissä ulkotiloissa, kuten esimerkiksi rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueella ja yhteisillä parvekkeilla. Tupakointi ei kuitenkaan ole ollut kiellettyä kerrostalon muissa ulkotiloissa, parvekkeilla tai asunnoissa.

Vuoden 2017 alusta lähtien asuntoyhteisöt voivat hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä myös asukkaiden hallinnassa oleviin tiloihin, kuten asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja jopa huoneistojen sisätiloihin.

Kunnan viranomaisen on määrättävä tupakointikielto, mikäli kyseisestä tilasta voi sen rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Tupakointikielto saadaan määrätä asuinhuoneiston asuintilaan vain, jos savun kulkeutumista ei voida rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä. Huoneiston haltijalle on ennen kiellon määräämistä kuitenkin varattava mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään.