Identiteettivarkauksien ehkäiseminen ja niihin reagointi

12.12.2016

Identiteettivarkaus tarkoittaa toisen henkilötietojen, tunnistamistietojen tai muiden vastaavien yksilöivien tietojen oikeudetonta käyttöä, josta uhrille aiheutuu taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa. Uhrin nimissä voidaan esimerkiksi nostaa lainaa, tehdä sopimuksia tai tilata tavaraa netistä. Identiteettivarkaus liittyy yleensä johonkin toiseen rikokseen. Tällaisia ovat esimerkiksi petos, maksuvälinepetos, kunnianloukkaus tai väärän henkilötiedon antaminen viranomaiselle.

Suomessa identiteettivarkaus tuli 4.9.2015 rangaistavaksi itsenäisenä rikoksena. Lain ensimmäisen voimassaolovuoden aikana poliisille tehtiin noin 2700 identiteettivarkautta koskevaa rikosilmoitusta.

Identiteetin väärinkäytön seuraukset

Identiteettivarkaus aiheuttaa uhrilleen monenlaista vahinkoa, haittaa ja harmia. Monesti uhri menettää sen seurauksena luottotietonsa sekä huomattavan määrän rahaa.

Identiteettivarkauden uhriksi joutuminen saattaa paljastua vasta pidemmän ajan kuluttua. Tänä aikana tekijä on ehtinyt käyttää uhrinsa henkilötietoja lukuisiin eri tarkoituksiin ja velkaannuttaa uhrinsa pahasti. Estääkseen identiteetin väärinkäytön paljastumisen tekijä on saattanut esimerkiksi kääntää uhrinsa postit väärään osoitteeseen. Näin mahdolliset laskut, maksukehotukset ja perintäkirjeet eivät saavuta uhria ajoissa.

Myös paljastuneen identiteettivarkauden selvittäminen kestää kauan ja siitä aiheutuu paljon vaivaa. Uhrin on lähes mahdotonta tietää, mitä kaikkea hänen nimissään on tehty.

Identiteettivarkauksien ehkäisy

Voit pienentää identiteettivarkauden uhriksi joutumisen riskiä noudattamalla huolellisuutta ja varovaisuutta henkilötietojesi säilyttämisessä, jakamisessa ja tuhoamisessa.

Pidä hyvää huolta lompakostasi, pankkitunnuksistasi, passistasi, henkilöllisyystodistuksestasi ja ajokortistasi. Älä pidä mukanasi salasanoja tai tunnuslukuja. Säilytä tai tuhoa huolellisesti kaikki asiapaperit, joista ilmenee henkilötietosi. Suojaa postisi lukollisella postilaatikolla, jottei varas saa käsiinsä sellaisia kirjeitä, joissa on mainittu esimerkiksi henkilötunnuksesi.

Harkitse aina tarkoin, onko henkilötietojesi luovuttaminen välttämätöntä. Jos et ole täysin varma, kenen kanssa puhut puhelimessa, älä kerro henkilötietojasi. Älä vastaa epäilyttäviin sähköposteihin tai tekstiviesteihin. Muista, että esimerkiksi viranomaiset tai pankit eivät koskaan pyydä saada pankkikorttisi tunnuslukua. Käytä vain luotettavia ja turvallisia kauppapaikkoja netissä. Seuraa jatkuvasti tilitapahtumiasi ja selvitä kaikki epäselvyydet maksutiedoissa välittömästi.

Reagoi välittömästi

Jos epäilet, että henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin, on vahinkojen minimoimiseksi tärkeää toimia nopeasti.

Sulje kaikki pankki- ja luottotilisi ja mitätöi niihin liittyvät kortit. Peruuta henkilökorttisi ja ilmoita kadonneesta passista poliisille. Vaihda eri palveluissa käyttämäsi käyttäjätunnukset ja salasanat. Mikäli saat laskuja tai maksukehotuksia tuotteista tai palveluista, joita et ole ostanut, ota heti yhteyttä laskussa mainittuun tahoon. Tee asiasta rikosilmoitus poliisille ja harkitse lainoppineen avustajan hankkimista.

Voit asettaa itsellesi luottokiellon, mikä estää henkilötunnuksesi haltuunsa saanutta ottamasta nimissäsi luottoa. Omasta luottokieltomerkinnästä saat itsellesi todistuksen, jota näyttämällä voit todentaa luottotietorekisterissä olevan merkinnän syyn esimerkiksi silloin, kun haluat saada luottoa tai avata uuden puhelinliittymän. Kieltomerkintä on voimassa kaksi vuotta kerrallaan, jonka jälkeen se tulee uusia tai se poistuu automaattisesti. Oman luottokieltomerkinnän voit halutessasi poistaa koska tahansa.

Voit hakea Väestörekisterikeskukselta henkilötunnuksen muuttamista, mikäli toinen henkilö on toistuvasti väärinkäyttänyt tunnustasi ja käytöstä on aiheutunut sinulle merkittävää taloudellista tai muuta haittaa. Henkilötunnuksen muuttaminen on Suomessa melko harvinaista. Väestörekisterikeskus arvioi aina tapauskohtaisesti, tuoko henkilötunnuksen muuttaminen toivotun ratkaisun tilanteeseen.