Varo huijaria vuokra-asuntomarkkinoilla

28.06.2017Syksy on muuttamisen aikaa, kun lukuisat ihmiset suuntaavat työ- ja opiskelupaikkojensa perässä eri puolille Suomea. Varsinkin suosituimmilta opiskelupaikkakunnilta voi olla vaikea löytää
vuokra-asuntoa, ja kilpailu hyvällä paikalla sijaitsevista kohtuullisen hintaisista asunnoista on kova.

Suurin osa asuntojen vuokrauksista sujuu hyvin, mutta valitettavasti myös huijarit ovat keksineet käyttää vuokra-asuntoa etsivien kiirettä ja epätoivoa hyväkseen. Jos vuokra-asuntoa etsivä ei ole varovainen, saattaa hän pian huomata olevansa tuhansia euroja köyhempi, mutta edelleen ilman
asuntoa.

Vuokra-asuntohuijauksen kaava

Tyypillisimmässä vuokra-asuntohuijauksessa ulkomailla asuva vuokranantaja tarjoaa internetissä Suomessa sijaitsevaa asuntoa vuokralle. Vuokranantajan mukaan asunto on herättänyt paljon kiinnostusta, mutta maksamalla vuokravakuuden jo ennen asuntoon tutustumista vuokralainen voi varata asunnon itselleen. Maksamisen jälkeen vuokranantaja kuitenkin katoaa jäljettömiin.

Miten tunnistan vuokra-asuntohuijarin

Vuokrailmoitus on yleensä laadittu suomeksi, mutta siinä saattaa olla käännös- ja kielioppivirheitä. Vuokranantajan yhteystiedot ovat puutteelliset. Yhteydenpito vuokranantajaan tapahtuu usein englanniksi sähköpostin välityksellä. Vuokranantaja kertoo vuokralaiselle uskottavalta kuulostavan tarinan siitä, miksi hän ei pääse esittelemään asuntoa juuri nyt. Vuokranantaja pyytää vuokralaista kuitenkin maksamaan vuokravakuuden jo ennen asuntoon tutustumista.

Miten suojaudun vuokra-asuntohuijaukselta

Kun löydät kiinnostavan ilmoituksen vapaasta vuokra-asunnosta, pysähdy hetkeksi miettimään, kuulostaako vuokra-asunto liian hyvältä ollakseen totta. Halpa ja hyväkuntoinen vuokra-asunto kalliilla ja suositulla alueella ei todennäköisesti ole totta. On epäilyttävää, jos vuokranantaja ei halua tutustua ja tavata ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokranantaja on antamassa hallintaasi arvokkaan
asuntonsa, jonka vuokraamisesta hän pyrkii saamaan itselleen riskitöntä tuottoa. Rehellinen vuokranantaja on kiinnostunut siitä, millainen henkilö hänen omistamaansa asuntoon aikoo muuttaa.

Älä maksa vuokranantajalle mitään ennen kuin sinä tai joku tuttavasi on päässyt tutustumaan asuntoon ja vuokrasopimus on allekirjoitettu.

Voit pyytää vuokranantajaa esittämään henkilöllisyystodistuksen ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Jos vuokrailmoituksessa kerrotaan, että asuntoa välittää jokin yritys, varmista, että kyseinen asunto on todella olemassa. Tiedustele yritykseltä, välittävätkö he asuntoa, josta olet kiinnostunut.

Jotkut vuokra-asuntohuijarit keräävät vuokralaisten henkilötietoja, joita he käyttävät myöhemmin esimerkiksi nettiostosten tekemiseen tai pikavippien nostamiseen. Harkitse siis aina tarkkaan, kenelle luovutat täydelliset henkilötietosi.

Vuokra-asuntohuijauksia on vaikea selvittää

Vuokra-asuntohuijaukset on yleensä toteutettu huolellisesti, mikä tekee niiden selvittämisestä
lähes mahdotonta. Huijari käyttää tekaistua tai toiselta henkilöltä varastettua identiteettiä, jonka avulla hän avaa pankkitilin, jonne vuokralaiselta huijatut rahat menevät. Tililtä rahat joko nostetaan tai
siirretään nopeasti eteenpäin. Jälkikäteen on vaikea tietää, kuka rahat on oikeasti nostanut tai minne ne ovat lopulta päätyneet. Varsinkin ulkomaisille tileille siirrettyjen rahojen seuraaminen on vaikeaa.

Vuokra-asuntohuijauksissa rikosvahinko on yleensä noin 1.000–3.000 euroa. Tällaisia petoksia on paljon, ja ulkomaalaisten tekijöiden osuus on niissä suuri. Koska poliisin resurssit ovat rajalliset, nämä rikokset jäävät usein selvittämättä. Rikosilmoitus kannattaa kuitenkin aina tehdä.
Artikkeleihin